Varis Şişliği Nasıl İner?

Bir çok hastalık bacakta şişlik oluşumuna yol açabilir. Kalp, Böbrek hastalıkları ya da protein eksikliğinden kaynaklı metabolizma hastalıklarından dolayı şişlikler görülebilir. Bu yazımız varis şişlikleri hakkındadır.

varis-sislikleri

Bacaklarda Şişlik Neden Olur?

1. Hastanın derin venlerindeki yetmezlik ya da pıhtı oluşması sonucu hastanın bacağında ödem ve renk değişikliği olur. Derin toplar damar tıkanmasına bağlı ödem genellikle tek bacakta bulunur.

Bacağın çapı artmıştır. Şayet iki bacakta birden ödem (şişlik) mevcutsa bu genellikle %95 sistemik bir hastalıktan (kalp, karaciğer, böbrek, kan hastalıkları gibi) meydana gelir. Hastanın varis dışı hastalıklar yönünden tetkik edilmesi gerekir.

Tek taraflı ödemlerde ise bu ödem %95 varislerden dolayı meydana gelmiştir. Bununda mutlaka doppler usg ile araştırılması ve kalp damar cerrahi muayenesi gerekir. Bu durumda kesin tedavi yoktur.

Ancak varis çorabı, bandaj, istirahat ve ilaçlarla hastanın şikayetleri azaltılır.

2. Hastalar genişleyen toplardamarları şişme olarak ifade eder, burada bir ödem yoktur. Bazen bu genişlemeler bacaklar arasında 3-4 cm varan çap farklarına da sebebiyet verir.

Yani bu klasik anlamda şişlik (ödem) değil genişlemiş toplardamardır yani varistir. Bunlar gecikmeden tedavi edilmelidir. İlerleyen tıbbi teknoloji ve tecrübe artık eskisi gibi aylarca süren ameliyat ve sonrasını gerektirmemektedir. Hasta ayaktan iş ve gücüne devam eder iken tedavisi yapılmaktadır.

Sonuç olarak tek bacakta şişme daha çok varisi akla getirir her iki bacakta yaygın şişlik başka hastalık düşündürür ancak iki taraflı derin toplar damar tıkanması varsa iki taraflı şişlik varisten kaynaklanabilir.

Bacaktaki şişliğin nedeni genellikle muayeneyle tespit edilebilir ancak ileri tektik yapmakta gerekebilir.

Varis Şişlikleri Nasıl İner?

Evde uygulanan yöntemlerle şikayetler azaltılabilir. Ancak sadece geçici olarak azaltılabilir. Çünkü günün ilerleyen saatlerinde tekrar rahatsız edici olacaktır. Varis şişliklerinin azalması için yapabilecekleriniz aşağıda ki gibidir.

1- Günlük yürüyüşler yaparak bacaklarınızın hareket etmesini sağlamalı ve bu sayede kan dolaşımına yardımcı olmalısınız.

2- Akşamları evinizde istirahat ettiğiniz sırada bacaklarınızı kalp seviyesinden yüksekte tutacak şekilde uzanmalısınız. Bu esnada ayaklarınızın altına yastık, minder ya da benzeri araçlar koyarak yüksekte kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu harekette kan dolaşımına yardımcı olacak ve rahatlama hissettirecektir.

3- Sıcak ortamdan ve sudan uzak durmalısınız. Hamam, plaj, sauna ya da benzeri sıcak yerler varis şikayetlerinin artış göstermesine sebep olur.

4- Bacaklarınızı soğuk suya sokmanız ve hatta soğuk suyun içinde mümkünse yürümeniz ve masaj yapmanız olumlu sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

5- Doktorunuzun tavsiyesi üzerine doğru baskıya sahip varis çorabı kullanımı her ne kadar sıkıcı gibi görünse de aslında oldukça fayda sağlayacaktır.

6- Günlük olarak yapacağınız en az 30 dakikalık yürüyüşler varislerinize iyi gelecektir.

Üstte belirttiğimiz maddeleri yerine getirdiğiniz taktirde sadece şişlik değil tüm şikayetleri minimize etmeniz mümkündür. Ancak bunlar tedavi edecek yönde faktörler asla değildir. Sadece evde geçici olarak uygulayabileceğiniz yöntemlerdir.

Varis şikayetlerinizin tümüyle yok olması için mutlaka tedavi olmanız önerilir.

Günümüzde varis tedavisi için kullanılan pek çok ameliyatsız yöntem söz konusudur. Bunlar lazer, radyo frekans, köpük skleroterapi, yapıştırma gibi teknikler olup tamamen varislerinizin durumuna göre belirlenmektedir.

İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de bulunan kliniklerimizin tümünde varis muayenesi kalp damar cerrahi uzmanlarımız tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Muayene esnasında sahip olduğunuz varislerin tipi, boyutu ve yoğunluğu tespit edilerek uygulanacak olan tedavi yöntemi ve ücreti size sunulmaktadır. İstediğiniz taktirde ise aynı gün tedaviye başlanmaktadır.

Bizlere aşağıda ki numaralardan ulaşabilir, randevu alabilirsiniz. Dilerseniz WhatsApp üzerinden de hastalığınız ile ilgili görsel atarak doktorlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Yazar: Op. Dr. Rüştü KALAÇ
Op. Dr. Rüştü KALAÇ 1989 yılında Ankara Tıp Fakültesinden mezun olarak, 1998 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Kalp Damar Cerrahi Uzmanlığı İhtisasını tamamlamıştır. Şu an IDEA TIP Şişli'de hasta kabul etmektedir.
whatsapp WhatsApp Destek
telefon İletişim Bilgilerimiz